אפאזיה

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

אפאזיה

אפאזיהאפאזיה היא פגיעה נוירולוגית שמשמעה פגיעה ביכולת לדבר או להבין דיבור. פגיעה נוירולוגית זו מיוחדת במינה – לא מדובר בהפרעה ביכולת לדבר בגלל בעיה בתפקוד או הפעלת השריר, אלא בגלל פגיעה ספציפית במרכזים במוח האחראיים על הפקת דיבור והבנתו.

הבסיס הנוירו-אנטומי לאפאזיה

הבסיס הנוירולוגי להבנה של אפאזיה כרוך בתגלית, שקיימים מוקדים מיוחדים במוח, שאחראיים על יכולתו של האדם ליצור ולהבין שפה. לא מדובר על יכולת פיזית להזיז, למשל, את השפתיים והלשון, אלא יכולת גבוהה, המפרידה אותנו משאר בעלי החיים.

אזורי השפה העיקריים הם האזורים על ברוקה ועל שם וורניקה. האזור על ברוקה נמצא ברכס הפרונטלי התחתון במוח (inferior frontal gyrus). אזור זה מאפשר לדבר וליצור שפה. האזור על שם ורניקה נמצא ברכס הטמפורלי העליון (superior temporal gyrus), והוא אחראי על הבנה של שפה ומשמעות המילים.

בין שני אזורים אלו, העובדים בשיתוף פעולה, נמצאים סיבים עצביים המחברים אותם. מעניין, שלמרות שהמוח שלנו בנוי משתי המיספרות מקבילות, האחראיות על הפעילות המוטורית והתחושתית מכל אחת ממחציות הגוף, כישורי השפה הם חד צדדיים, ונמצאים בצד אחד בלבד במוח. אצל הרוב הגדול של בני האדם (כ – 95%) מרכזי השפה נמצאים בצד השמאלי של המוח.

סוגים שונים של אפאזיה

קיימים שני סוגים עיקריים של אפאזיה, כתלות במרכז המוח הפגוע. כדאי לציין שהאבחנה בין הסוגים איננה מוחלטת, וקיימת לעיתים קרובות חפיפה מסוימת – בייחוד לאור העובדה שהרשתות העצביות במוח מסועפות ומורכבות ביותר, ופגיעה במוח בדרך כלל אינה ספציפית, ויכולה לכלול אזורים שונים, ברמות פגיעה משתנות.

אפאזיה מוטורית מתאימה לפגיעה באזור על שם ברוקה. אפאזיה זו מתאפיינת בחוסר יכולת לדבר, אך עם הבנה שמורה של דיבור. אפאזיה סנסורית מתאימה לפגיעה באזור על שם ווריניקה. באפאזיה זו החולים יכולים לדבר, אך מדברים שפה חסרת משמעות ("ג'בריש"), לאור הפגיעה ביכולת הבנת המשמעות של השפה.

סוגים אחרים של אפאזיה פוגעים בחיבור בין שני מרכזי השפה, ובאזורים אחרים במוח הקשורים באופן רופף יותר למרכזים על שם וורניקה וברוקה. סוגים כאלו של אפאזיה הם אפאזיה גלובלית, אפאזיה טרנס-קורטיקלית ועוד.

מחלות הגורמות לאפאזיה

הסיבה השכיחה ביותר להופעה של אפאזיה, ובייחוד אפאזיה היא שבץ מוחי בצד שמאל של המוח. שבץ מוחי, בייחוד בכלי הדם המוחי הגדול MCA, מביא להפרעה באספקת הדם לאזור על שם ברוקה, ולחוסר יכולת לדבר באופן ברור.

שבץ כזה מלווה לעיתים קרובות גם בשיתוק פלג הגוף הימני (מחצית המוח השמאלית אחראית על הפעלת צד ימין בגוף). יש הסוברים שהפסוק הידוע "אם אשכחך ירושלים תשכח ימיני, תדבק לשוני לחיכי אם לא אזכרכי" רומז לשבץ כזה, המלווה בשיתוק צד ימין ("תשכח ימיני") ובאפאזיה ("תדבק לשוני לחיכי").

מלבד שבץ מוחי, כל פגיעה נוירולוגית הממוקמת באוזר על ברוקה, באזור על ווריניקה , או באזורים המקשרים, יכולה להביא להופעת אפאזיה. סיבות נדירות לאפאזיה יכולות להיות מחלות דגנרטיביות של המוח, ואפילו סוגים מסוימים של אפילפסיה.

טיפול והחלמה מאפאזיה

קשה לשער את יכולת הריפוי של החולה הסובל אפאזיה, בייחוד בקרב חולים שחוו שבץ מוחי. שיפור מסוים מתרחש ברוב החולים, כתוצאה מהחזרה של אספקת דם תקינה למוח. השיפור יכול להיות ניכר, אך ייתכנו שרידים של הפרעה בשפה ובדיבור.

אין טיפול ספציפי כנגד אפאזיה. נזק מוחי שנותר לאורך זמן הוא בדרך כלל נזק מוחי קבוע. רקמת המוח אינה מתחדשת, ולכן חלקי המוח שנפגעו יישארו פגועים לעולם. עם זאת, ניתן להשיג שיפור תפקודי בעזרת טיפול תומך: ריפוי בדיבור, קלינאי תקשורת, וכדומה.

כדאי לשים לב שאפאזיה מובילה לעיתים קרובות לתסכול ניכר בקרב החולים, ולהופעה של דיכאון. התייחסות מלאה לחולה ולקשיים שלו תשפר את מצבו הבריאותי ואת איכות חייו, גם ללא טיפול ישיר באפאזיה.

ראו גם:
תסמונת טורט

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פורטל שירותי בריאות בישראל

הפורטל המוביל לשירותי בריאות בישראל- פורטל המקום שבו תקבלו את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: ביטוחי בריאות ממלכתי בקופות החולים, בריאות האישה, תזונה, אורח חיים בריא, תינוקות וילדים, גיל הזהב רפואה משלימה ועוד.

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן