מהי בדיקה נוירולוגית?

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

בדיקה נוירולוגית

בדיקה נוירולוגיתבדיקה נוירולוגית היא הבדיקה הבסיסית ביותר לאבחון הפרעות נוירולוגיות שונות. במהלך הבדיקה, בוחנים מאפיינים רבים של תפקוד מערכת העצבים, במטרה לזהות הפרעות ולאפיין אותן ואת מיקומן.

בדיקה נוירולוגית יכולה להיות בדיקה ארוכה מאוד ולקחת זמן רב, ובמקרים אלה חשוב להיות סבלניים ולשתף פעולה, על מנת לספק לבודקים את היכולת להגיע לאבחנות המתאימות.

הערכה כללית ובדיקת מצב הכרה

השלב הראשון בבדיקה הנוירולוגית הוא קביעת מצב ההכרה והערכה כללית של המטופל. מצב ההכרה הוא אחד המאפיינים החשובים של המצב הכללי ושל חומרת הבעיה, ולכן חשוב מאוד לקבוע אותו. מכיוון שבדיקה נוירולוגית היא בדיקה אשר דורשת במקרים רבים שיתוף פעולה מצד המטופל, חשוב מאוד גם להבין את מצבו הכללי והאם הוא בכלל יכול לשתף פעולה עם הבדיקה. בשלב זה בודקים גם התמצאות, הכוללת את התמצאות המטופל בזמן, במקום ובעצמו.

קשיון עורף

כאשר מדובר בהפרעות נוירולוגיות, קשיון עורף הוא סימן חשוב ביותר אשר יכול להעיד בעיקר על דלקת בקרום המוח, ודימום תת עכבישי – שני מצבים אשר דורשים טיפול מיידי. את קשיון העורף בודקים לרוב על ידי הרמה קלה של העורף ובדיקת טווח התנועה וההתנגדות של המטופל. במקרים קשים ביותר, ניתן לראות סימנים קליניים נוספים המעידים על קשיון עורף (כמו סימן קרנינג וברוז'ינסקי).

עצבים קרניאליים

העצבים הקרניאליים הם 12 עצבים היוצאים מהמוח ומגזע המוח, ואחראים על תפקודים שונים כמו ריח, ראיה, תנועת גלגלי העיניים, מוטוריקה ותחושה של הפנים, שמיעה ויציבה, שרירי החיך ורפלקס הבליעה, מיתרי הקול, חלק משרירי הצוואר ושרירי הלשון. זיהוי של פגיעה בתפקוד העצבים הקרניאליים יכול לסייע בקביעת מיקום הבעיה הנוירולוגית, הבנה אילו תפקודים נוירולוגיים נפגעו ובאיזה חומרה.

במהלך הבדיקה, בודקים תפקודים שונים כמו ראיה, הנעת עיניים, שמיעה, תחושה של הפנים במקומות שונים, יכולת לחייך, לקמט את המצח או לנפח את הלחיים, רפלקס הבליעה ותפקודים נוספים.

טונוס כוח גס

אחד השלבים החשובים ביותר בבדיקה הנוירולוגית הוא בדיקת הכוח הגס. מחלות נוירולוגיות רבות, (ובעיקר שבץ מוחי ופגיעות עמוד שדרה) גורמים לירידה קשה בכוח הגס, אשר מופיעה בדרך כלל בצד אחד. הירידה בכוח הגס הוא מאפיין חשוב ביותר, וירידה בכוח הגס בצד אחד בהשוואה לצד השני הוא מאפייין אשר צריך להדאיג.

במהלך הבדיקה, בודקים את טונוס השרירים ואת יכולת המטופל להתנגד לכוח אשר מפעיל המטפל במגוון שרירים, כמו שרירי הכתפיים והטרפזיוס, שרירי היד הקדמית והאחורית, פרק כף היד, הירכיים (ארבע ראשי והרמסטרינג), השוקיים, וכפות הרגליים. קיימים מצבים נדירים בהם בודקים גם כוח גס במקומות פחות שגרתיים, על פי החשד הקליני.

רפלקסים

בדיקה נוספת אשר יכולה להעיד על פגיעה נוירולוגית במרכז התנועה במוח או בעמוד השדרה. במהלך הבדיקה מפיקים רפלקסים במקומות שונים בגוף, ובעיקר בשרירי הידיים והרגליים. במהלך הבדיקה הרופא יכה באמצעות פטיש על אזורים בגוף, (בעיקר משני צידי המרפק, באזור שורש כף היד, על הברך ועל גיד אכילס), במטרה להפיק את הרפלקס בצורה טובה.

הופעה של רפלקסים מוגברים או מוחלשים, בעיקר כאשר מדובר על חוסר סימטריה בין הצדדים יכולה להעיד על פגיעה נוירולוגית הדורשת בירור.

בדיקה תחושתית

השלב הבא בבדיקה הנוירולוגית הוא הבדיקה התחושתית, אשר במהלכה בודקים האם קיימת תחושה באופן סימטרי בכל אזורי הגוף. בדומה לבדיקות האחרות, גם הבדיקה התחושתית נחשבת לפתולוגית במידה ואין תחושה באופן סימטרי בכל הגוף, וביצוע הבדיקה חיוני להערכה הנוירולוגית.

בדיקת תפקודי מוחון

המוחון הוא החלק במוח האחראי על קואורדינציה ומוטוריקה עדינה. הפרעה בתפקודי המוחון יכולה להעיד על בעיות נוירולוגיות שונות, ולכן במהלך הבדיקה הנוירולוגית מבצעים מספר מבחנים הכוללים מבחן אצבע אף, מבחן דיסדיאכוקינזיס (היכולת להפוך את כף היד במהירות), מבחן רומברג (עמידה עם רגליים סגורות וידיים קדימה בעיניים עצומות), הליכה יציבה ומבחנים נוספים.

בדיקת שפה ותפקודים קוגניטיביים

במקרים רבים, וכאשר קיים חשד קליני על פגיעה בשפה או ירידה בתפקוד הקוגניטיבי, מבצעים בדיקות נוספות הכוללות בדיקת תפקודי שפה ובדיקת תפקודים קוגניטיביים. במהלך בדיקת השפה, בודקים יכולות שפתיות שונות כמו דיבור שוטף, הבנה, חזרה על דברים, שיום (לדוגמא יכולת המטופל להגיד מה זה עיפרון, שעון וכו'), קריאה וכתיבה.

בדיקת תפקודים קוגניטיביים מתבצעת לרוב על ידי מבחן הנקרא מיני-מנטל, אשר מספק הבנה בסיסית לגבי הרמה הקוגניטיבית באמצעות מספר שאלות ומטלות בסיסיות.

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פורטל שירותי בריאות בישראל

הפורטל המוביל לשירותי בריאות בישראל- פורטל המקום שבו תקבלו את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: ביטוחי בריאות ממלכתי בקופות החולים, בריאות האישה, תזונה, אורח חיים בריא, תינוקות וילדים, גיל הזהב רפואה משלימה ועוד.

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן