בוטלינום טוקסין לטיפול במגוון של מחלות נוירולוגיות

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

בוטלינום טוקסין לטיפול במגוון של מחלות נוירולוגיותרבים לא יודעים זאת, אבל הבוטלינום טוקסין הוא למעשה רעלן המופק מחיידק מסוכן הנקרא בעברית חיידק הנקנקת. רעלן זה נחשב לאחד הרעלנים הקטלניים ביותר בעולם כולו, שכן די בכמויות מזעריות שלו בשביל להוביל לשיתוק של שרירי הנשימה ובעקבות כך למוות.

הבוטלינום טוקסין נכנס לשימוש בשדה הרפואה הקוסמטית כבר לפני קרוב לחמישים שנה, אי שם בשנות השבעים של המאה הקודמת ובמהלך השנים נכנס לשימוש גם כתרופה למגוון בעיות נוירולוגיות. למעשה, משנה לשנה הולכות ומתגלות בעיות נוירולוגיות נוספות שניתן לטפל בהן על ידי הזרקה של בוטלינום טוקסין.

אודות הרעלן

ההשפעות הקטלניות של הרעלן שמפריש החיידק תוארו כבר בשלהי המאה התשע עשרה. המחלה שנגרמת בעקבות החשיפה נקראה בוטוליזם וברוב המקרים החשיפה לחיידק התרחשה לאחר אכילה של נקניק מקולקל. זהו אגב המקור לשמה העברי של המחלה – נקנקת. הרעלן מונע את השחרור של מוליך עצבי חשוב הנקרא אצטילכולין וכתוצאה מכך השריר לא יכול לתפקד.

השימוש ברעלן לצורך טיפול בבעיות נוירולוגיות החל לקראת סוף שנות השמונים. כך לדוגמה בשנת 1989 אישר מנהל המזון והתרופות האמריקאי את השימוש ברעלן לטיפול בעוויתות לא רצוניות של העפעפיים וכן לטיפול בפזילה. בשנת 2000 התקבל האישור המיוחל לטיפול בבוטלינום טוקסין בתסמונת הנקראת cervical dystonia, השכיחה ביותר מכל הדיסטוניות הקיימות.

הטיפול בבוטלינום טוקסין בסובלים מ- cervical dystonia או דיסטוניה צווארית נחקר בין שנת 1988 לשנת 1995 בבריטניה. תוצאות המחקר הראו כי שמונים אחוז מהמטופלים נהנו מהקלה משמעותית בחומרת הנוקשות הצווארית. תופעות הלוואי של הטיפול כללו בעיות בליעה שמקורן בהיחלשות של שרירי הוושט והיחלשות של שרירי הצוואר. לא דווח על כל תופעות לוואי מערכתיות מסוכנות.

באילו בעיות נוירולוגיות ניתן לטפל בעזרת בוטלינום טוקסין?

ישנן מספר קבוצות של מצבים נוירולוגיים שניתן לטפל בהם באמצעות בוטלינום טוקסין להלן:

  • כאבי ראש כרוניים ומיגרנות.
  • נוקשות משמעותית בשרירים שמפריעה לתפקוד שהופיעה בעקבות טראומה בחוט השדרה, אירוע מוחי או שיתוק מוחין.
  • הפרעות מוטוריות מסוגים שונים כמו למשל התכווצות לא רצונית של שרירים בפנים, דיסטוניות או מצמוץ עיניים לא רצוני.
  • לאחרונה הולכות ומצטברות עדויות מחקריות נוגע לכך שניתן לטפל באמצעות בוטלינום טוקסין בתסמונות כאב שנובעות מבעיות נוירופתיות אם כי ברוב המקרים הטיפול בבוטלינום טוקסין מהווה את קו הטיפול האחרון, שניתן לפנות אליו רק לאחר ששאר הטיפולים לא הצליחו להביא לתוצאות המצופות.
  • בוטלינום טוקסין משמש כיום גם לטיפול בבעיות של הזעת יתר או ריור יתר, האופייניות לחולי פרקינסון.

כיצד מתבצע הטיפול?

הבוטלינום טוקסין ניתן לחולים בזריקה ומיקום ההזרקה משתנה בהתאם למטרת הטיפול. כך לדוגמה אם מטרת הטיפול להביא להרפיה של שריר מכווץ, הרי שההזרקה תתבצע ישירות לשריר במספר אזורים. לעומת זאת, במידה ומטרת הטיפול להביא להפחתה במידת החומרה של כאבי הראש, הרי שההזרקה תתבצע לשרירי הקרקפת. בדרך כלל ההשפעה של הטיפול תורגש תוך מספר ימים ולאחר מספר חודשים ההשפעה תתחיל להיחלש בהדרגה עד שתיעלם.

כאשר ההשפעה מתחילה לחלוף יש לחזור על הטיפול על מנת לחדש את ההשפעה. תופעות הלוואי נדירות מאוד וכוללות רגישות יתר, חולשה מוגברת בשריר אליו הוזרק הבוטלינום טוקסין ותסמינים מערכתיים המזכירים את תסמיני השפעת.

הטיפול עצמו כמעט לא כרוך בכאב או בחוסר נוחות, למעט הכאב הכרוך בהזרקה עצמה. באופן עקרוני, ככל שתדירות ההזרקות גדולה יותר, כך הסיכוי שהחולה יפתח חסינות לטיפול או ליתר דיוק חוסר רגישות לטיפול, גבוה יותר ולכן יש לדאוג לביצוע מעקב צמוד אחרי התגובה של המטופל להזרקות.

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פורטל שירותי בריאות בישראל

הפורטל המוביל לשירותי בריאות בישראל- פורטל המקום שבו תקבלו את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: ביטוחי בריאות ממלכתי בקופות החולים, בריאות האישה, תזונה, אורח חיים בריא, תינוקות וילדים, גיל הזהב רפואה משלימה ועוד.

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן