הפרעות שינה

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

הפרעות שינההפרעות שינה הן מצב נפוץ ביותר אשר מופיע כמעט אצל כל המבוגרים בשלב כלשהו בחיים, ומתבטא בפגיעה באיכות השינה הגורמת לעייפות רבה במהלך היום. אנשים הסובלים מהפרעות שינה מתקשים להירדם, וגם כאשר נרדמים מתקשים להישאר בשינה עמוקה לאורך זמן רב, וכתוצאה מתעוררים בבוקר עייפים, וסובלים מקושי לתפקד במהלך היום.

מלבד זאת, הפרעות בשינה יכולות להשפיע על מצב הרוח, התפקוד במקום העבודה, יחסים בין אנשים וכמובן על איכות החיים. חשוב לזכור שאיכות השינה חשובה יותר מכמות שעות השינה, ולכן קיימים אנשים אשר שינה טובה של מספר קטן של שעות מספיקה להם, לעומת אנשים אחרים אשר גם אם ישנו הרבה מאוד יתעוררו בבוקר עייפים.

מהי שינה?

השינה היא מצב פיזיולוגי המתאפיין במבנה מחזורי אשר כולל מספר שלבים אשר חוזרים על עצמם בצורה קבועה. במהלך השינה, מופיעים שינויים בגלי המוח, התגובה לגירויים פוחתת מופרשים חומרים חיוניים והמוח "מתאפס" מחדש. כל הפרעה בשלבי השינה השונים יכולה לגרום בסופו של דבר להפרעת שינה ועייפות קשה. מבין כל שלבי השינה, השלב החשוב ביותר הוא שנת רע"מ, הידוע גם בשם REM – זהו השלב בו חולמים, המתבטא בתנועות עיניים מהירות (REM – Rapid eye movements, רע"מ – ריצודי עיניים מהירים). בשלב זה, המודעות לסביבה ולגירויים היא הנמוכה ביותר והשינה היא האפקטיבית ביותר.

הגורמים להפרעות שינה

קיימים גורמים רבים להפרעות שינה, וכל אדם המתלונן על הפרעות שינה חייב לחשוב על גורמים נפשיים, סביבתיים ותזונתיים המובילים בסופו של דבר להפרעת השינה. הגורמים החשובים להפרעות שינה הם:

  • סטרס, חרדה ודיכאון – מצבים נפשיים נחשבים לגורמים חשובים ביותר להפרעות שינה, ומשפיעים בצורה משמעותית על מהלך השינה ואיכותה. אנשים הסובלים מסטרס בגלל לחץ בעבודה, בעיות בריאותיות או משפחתיות נוטים להתקשות להירדם, בין היתר מכיוון שבמוחם "רצות" כל הזמן מחשבות. בנוסף, מצבים קשים יותר כמו חרדה ודיכאון מתבטאים גם כן בהפרעות בשינה המופיעות בין היתר על רקע חוסר איזון כימי במוח. טיפול בתרופות נגד דיכאון מסייע לשיפור המצב ועוזר לאיכות השינה.
  • קפאין, ניקוטין ואלכוהול – התזונה משפיעה באופן משמעותי על איכות השינה, וצריכת קפאין, ניקוטין או אלכוהול לפני השינה אינם רק הרגל רע אלא גם יכולה לגרום להפרעת שינה קשה. באופן כללי, מומלץ להימנע משתיית קפה 4 שעות לפני שהולכים לישון, וקיימות המלצות דומות גם לגבי אלכוהול וסיגריות. יש לציין שאנשים רבים מכורים לקפאין, וטוענים ששתיית הקפה לפני השינה "לא משפיעה עליהם", אך הם כמובן טועים – אולי הקפה לא מונע מהם להירדם אך איכות ועומק השינה נפגעים אצלם באופן משמעותי.
  • שינויים בסביבה – כמעט כל אדם חווה הפרעות שינה על רקע שינויים סביבתיים, כמו לדוגמא נסיעה לחו"ל, מעבר דירה או שינויים בלוח הזמנים של העבודה. השינויים האלה פוגעים בשעון הצירקאדי (השעון הביולוגי של הגוף אשר גורם לעוררות בבוקר וישנוניות בלילה ומשפיע על תהליכים פיזיולוגיים רבים), אשר חולפים בדרך כלל תוך מספר ימים.
  • הזדקנות – אחד הביטויים של תהליכי הזדקנות הוא הפרעה בשינה, וככל שמתקדמים עם הגיל מצליחים לישון פחות שעות ופחות טוב. אצל אנשים מבוגרים, השינה הופכת לפחות עמוקה, הם נוטים להתעורר מכל דבר קטן ולקום בשעות מוקדמות בבוקר. בנוסף, אנשים מבוגרים פעילים פחות במהלך היום ולכן גם מתעייפים פחות ונוטים וצריכים לישון מעט יותר.
  • מצבים בריאותיים – הפרעות בריאותיות, שימוש בתרופות ומחלות רקע שונות יכולים לגרום להפרעת שינה. לדוגמא, גברים הסובלים מהגדלה של בלוטת הערמונית צריכים ללכת לשירותים בתכיפות גדולה מאוד, ונאלצים להתעורר באמצע הלילה. מצבים נוספים הגורמים להפרעת שינה הם דום נשימה חסימתי, אשר מופיע כאשר נתיב האוויר נסגר במהלך הלילה והשינה מופרעת, וכן הפרעות נוירולוגיות שונות.מחלת שינה אחרת היא נרקולפסיה, שגורמת לישנוניות יתר והירדמות במהלך היום.

אבחון הפרעות שינה

אבחון של הפרעות שינה מתחיל בתשאול נרחב של המטופלים אודות ההיסטוריה הרפואית שלהם, הרגלי החיים ומחלות הרקע במטרה לזהות האם קיימים גורמים מסויימים אשר יכולים לגרום להם להפרעת השינה. לאחר מכן, מופנים המטופלים למעבדת שינה, בה מעבירים את הלילה תוך חיבור למכשירים אשר מטרתם לעקוב אחר מרכיבים גופניים שונים כמו לדוגמא גלי המוח והנשימה. מטרת הבדיקה במעבדת השינה היא לבדוק:

  • האם קיימת הפרעת שינה – אנשים רבים מתלוננים על תסמינים של עייפות ושינה לא טובה, אך בפועל ישנים היטב. במקרים אלה ככל הנראה קיים קשר למספר שעות השינה או לגורמים אחרים המובילים לתלונות.
  • מה גורם להפרעת השינה – במקרים רבים ניתן בבדיקה זו לאבחן את הגורם להפרעת השינה, כמו לדוגמא הפרעות נשימה, יקיצה במהלך הלילה, הפרעה בשלבים מסויימים במהלך השינה וכו'.

טיפול בהפרעות שינה

לאחר אבחון הגורם להפרעות השינה, הטיפול בהפרעות האלה מתבצע על ידי שילוב של שינוי אורח חיים, טיפול תרופתי ושימוש במכשירים ייעודיים. אנשים הסובלים מהפרעות שינה חייבים כמובן להפסיק הרגלים מזיקים (כמו עישון ושתיית קפה לפני השינה), להקפיד על שעות קבועות ועל סביבת שינה נוחה. בנוסף, לעתים ניתן לרשום לסובלים מהפרעות שינה תרופות לשיפור השינה, תרופות אנטי דיכאוניות או תרופות להרגעה. כמו כן, במצבים מסויימים ובעיקר במצבים בהם הגורם להפרעת השינה הוא הפרעה נשימתית, ניתן להשתמש במכשירי נשימה ייעודיים.

אולי יעניין אותך גם:

האם חולי נרקולפסיה יצירתיים ביחס לאוכלוסייה הכללית?

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פורטל שירותי בריאות בישראל

הפורטל המוביל לשירותי בריאות בישראל- פורטל המקום שבו תקבלו את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: ביטוחי בריאות ממלכתי בקופות החולים, בריאות האישה, תזונה, אורח חיים בריא, תינוקות וילדים, גיל הזהב רפואה משלימה ועוד.

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן