מהן הפרעות זיכרון? ולמה הן קורות?

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

הפרעות זיכרון

הפרעות זיכרוןהפרעת זיכרון היא מצב שכיח יחסית בתחום הנוירולוגיה, אשר בו אנשים מתלוננים על כך שאינם זוכרים פרטים, מידע או חוויות מהעבר. מצב זה, הנקרא גם אמנזיה גורם לכך שאנשים בדרך כלל זוכרים את כל הפרטים על עצמם, אך מתקשים לזכור דברים חדשים או לשלוף מידע קיים מהזיכרון שלהם.

הפרעת זיכרון נגרמת בדרך כלל על רקע בפגיעה באזורים במוח האחראים על הזיכרון, ויכולה להיות זמנית או קבועה. לרוע המזל, אין כיום טיפול רפואי יעיל להפרעת זיכרון, אך באמצעות טיפול פסיכולוגי ותמיכה חברתית ומשפחתית ניתן לעתים לעורר את הזיכרון ולהחזיר חלק ממנו.

הביטוי של הפרעת זיכרון

הפרעת זיכרון יכולה לגרום לקושי רב לתפקד באופן נורמלי בחברה, בסביבה המשפחתית ובמקום העבודה. הפרעת הזיכרון קשורה בדרך כלל לאירוע מסויים אשר גורם לה, ויכולה להיות זמנית או קבועה. הפרעת הזיכרון יכולה להתבטא כחוסר יכולת לזכור דברים אחרי האירוע (אמנזיה אנטרוגרדית), וחוסר יכולת לזכור דברים ופרטים מלפני הופעת האירוע (אמנזיה רטרוגרדית).

אצל רוב האנשים, הפרעת הזיכרון היא הפרעה בזיכרון לטווח הקצר, והם אינם מצליחים לזכור מידע חדש. וכך, קשה לאנשים הסובלים מהפרעת זיכרון ללמוד דברים חדשים, לזכור מספרי טלפון וכתובות ולעתים אף אינם מצליחים לזכור היכן נמצא ביתם. לעומת זאת, הזיכרון לטווח הארוך, כמו זיכרונות הילדות או אירועים אשר התרחשו בעבר בדרך כלל אינו נפגע, ונשאר שמור. לדוגמא, אנשים יכולים לזכור מי היה ראש הממשלה לפני שנים רבות, אך לא זוכרים מיהו ראש הממשלה הנוכחי.

יש לציין שלמרות שהפרעת הזיכרון יכולה לדמות בלבול, אמנזיה אינה משפיעה על האינטיליגנציה, יכולת הריכוז, השיפוט או יכולות קוגניטיביות אחרות. במקרים רבים, אנשים עם אמנזיה מצליחים ללמוד טכניקות לקיים אורח חיים תקין, גם ללא יכולת זיכרון טובה. כאשר מדובר באנשים מבוגרים, יש להבדיל בין דמנציה לאמנזיה. בעוד דמנציה היא מצב המופיע בהדרגה וכולל הפרעת זיכרון לצד הפרעה ביכולות קוגניטיביות נוספות, אמנזיה בדרך כלל קשורה לאירוע כלשהו ואינה גורמת להפרעה אחרת ביכולת הקוגניטיבית.

הגורמים להפרעת הזיכרון

הפרעות זיכרון מופיעות לאחר פגיעה כלשהי במרכזים השונים במוח האחראים על הזיכרון. בדרך כלל, פגיעה במבנים של המערכת הלימבית כמו ההיפוקמפוס או בתלמוס יכולה לגרום להפרעת זיכרון, אך מכיוון שתפקודי הזיכרון כוללים שימוש בחלקים רבים של המוח, כמעט כל פגיעה מוחית יכולה לגרום להפרעת זיכרון.

הגורמים העיקריים להפרעת זיכרון הם:

  • חבלת ראש – חבלת ראש קשה, כפי שקורה בתאונת דרכים או בנפילות קשות יכולה לגרום לפגיעה מוחית נרחבת ולהפרעה בזיכרון. בדרך כלל, במידה והמטופל מחלים מדובר בהפרעת זיכרון חולפת ואינה חמורה במיוחד.
  • שבץ – מצב שכיח מאוד באנשים מבוגרים, אשר גורם לפגיעה קשה במבנים מוחיים רבים ויכול בין היתר לגרום להפרעת זיכרון.
  • הפרעה באספקת הדם למוח – מצבים בהם אין זרימת דם ואספקת חמצן טובה, כמו בהתקף לב יכולה להופיע פגיעה מוחית והפרעת זיכרון.
  • גידולים – יגרמו להפרעת זיכרון במידה והם לוחצים על מרכז הזיכרון במוח.
  • אלכוהוליזם – שימוש ארוך טווח באלכוהול גורם לחסר בויטמין B1 ולהפרעה קשה בזיכרון (מצב הקרוי סינדרום וורניקה-קורסקוף).
  • שימוש בבנזודיאזפינים – תרופות אשר גורמות לאמנזיה, אשר ניתנות לרוב בצורה מכוונת לפני פרוצדורות טראומטיות כמו ניתוחים, ומטרתם למנוע מהמטופלים לזכור את הפרוצדורה הקשה.
  • פרכוסים – פרכוסים קשים יכולים להסתיים בפגיעה מוחית ובהפרעות בזיכרון.
  • מצבים פוסט טראומטים – מתאפיינים במקרים רבים בהפרעת זיכרון ואמנזיה. מסיבה זו, קורבנות אלימות או חיילים אשר היו עדים לטראומה קשה במקרים רבים אינם זוכרים במדוייק את האירוע הטראומטי.

אבחנה של הפרעת זיכרון

קיימת חשיבות רבה לאבחון של הפרעת זיכרון, מכיוון שהיא משפיעה באופן משמעותי על התפקוד היום יומי, ודורשת הכוונה מתאימה וטיפול. במקרים רבים, אנשים הסובלים מהפרעת זיכרון כלל לא יודעים על כך, ולא מודעים לבעייתיות שבמצבם. על מנת לאבחן הפרעת זיכרון, ניתן לבצע מספר מבחני זיכרון אשר מטרתם לספק ציון אובייקטיבי לרמת הזיכרון לטווח הקצר והארוך. בדרך כלל, יבצעו גם מבחנים קוגניטיביים על מנת להבדיל בין הפרעת זיכרון ממוקדת ובין דמנציה.

מלבד זאת, במקרים בהם קיימת חשיבות אקדמית או מחקרית, ניתן לבצע בדיקות הדמיה כמו MRI פונקציונלי, על מנת לראות את התפקוד הכללי של המוח, איך הוא מגיב לתהליכי זיכרון והיכן נמצאת הבעיה.

התמודדות עם הפרעת זיכרון

ברוב המקרים, הפרעת הזיכרון קלה מאוד או חולפת, וההשפעה שלה על חיי החולים מוגבלת. עם זאת, קיימים מקרים בהם אנשים סובלים מאמנזיה קבועה, ונאלצים ללמוד להתמודד עם המצב על מנת לאפשר לעצמם לקיים אורח חיים עצמאי ואחראי. לשם כך, במקרים רבים מופנים החולים לריפוי בעיסוק, על מנת ללמד אותם להתמודד עם המצב, ולהתאים את חייהם למצב של הפרעה בזיכרון.

לדוגמא, שימוש במכשירים אלקטרוניים למתן תזכורות, או כאמצעי הקלטה, יכול לסייע באופן משמעותי לאנשים הסובלים מהפרעת זיכרון. מלבד זאת, במקרים שונים הוכח שטיפול פסיכולוגי יכול בהחלט לשפר את יכולת הזיכרון, ולכן הוא מומלץ בעיקר כאשר מדובר על אמנזיה כתוצאה מחבלת ראש או טראומה אחרת.

אולי יעניין אותך גם:

האם פעילות גופנית משפיעה על התפקוד השכלי והקוגניטיבי?

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פורטל שירותי בריאות בישראל

הפורטל המוביל לשירותי בריאות בישראל- פורטל המקום שבו תקבלו את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: ביטוחי בריאות ממלכתי בקופות החולים, בריאות האישה, תזונה, אורח חיים בריא, תינוקות וילדים, גיל הזהב רפואה משלימה ועוד.

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן