מהן הפרעות נוירולוגיות?

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

הפרעות נוירולוגיות

הפרעות נוירולוגיותהפרעות נוירולוגיות הן הפרעות המופיעות במערכת העצבים וגורמות לסוגים רבים של מאפיינים קליניים.

מכיוון שהמוח ומערכת העצבים הם בעלי תפקיד בשליטה על הגוף, ההפרעות הנוירולוגיות מתבטאות בדרך כלל בסימנים של חולשה, ירידה במצב ההכרה, כאב וכו'.

כל פגיעה נוירולוגית גורמת להופעת תסמינים אופייניים בהתאם למיקום הפגיעה, ולכן חשוב מאוד להבין מהו האזור הנוירואנטומי שנפגע, ובדרך זו להגיע לאבחנה ולחשוב על טיפול.

הפרעות זיכרון (אמנזיה)

אחד הביטויים הנפוצים והחשובים של הפרעות נוירולוגיות הוא הפרעות זיכרון (אמנזיה). הפרעות זיכרון יכולות להתבטא כהפרעה בזיכרון לטווח ארוך, או בהפרעה בזיכרון לטווח קצר.

הפרעת הזיכרון יכולה להתבטא בכך שהחולים שוכחים מידע ספציפי, חוויות שעברו, שמות של אנשים וכו'. בדרך כלל האנשים הסובלים מאמנזיה לא שוכחים את המידע הרלוונטי לגבי עצמם וחייהם האישיים, אך יכולים להתקשות לזכור דברים בעתיד – הפרעות זיכרון גורמות לרוב להפרעה בעיבוד הזיכרון, ולכן אנשים מתקשים ליצור במוחם זיכרונות חדשים.

הפרעות זיכרון יכולות להיות קבועות או זמניות, ומופיעות בדרך כלל לאחר נזק מוחי לאזורים האחראים על הזיכרון. למרות שאין כיום טיפול ספציפי להפרעות זיכרון כאלה, ניתן להתגבר על האמנזיה באמצעות טיפול פסיכולוגי ותרגול מתאים.

זעזוע מוח

זעזוע מוח הוא מצב בו פגיעת ראש גורמת לשינוי במצב ההכרה, ולפגיעה זמנית בתפקוד המוחי התקין. זעזוע מוח נגרם בעיקר אצל ספורטאים, או אצל אנשים המעורבים בתאונות דרכים ובאירועי אלימות, וגורם להופעת כאבי ראש, בלבול, סחרחורת, בחילה והקאות, עייפות משמעותית, הפרעות בריכוז ובזיכרון, איבוד שיווי משקל וירידה בקואורדינציה וכו'.

לעתים נדירות זעזוע מוח גורם לאבדן הכרה מלא, אך ברוב המקרים מופיעה ירידה כלשהי ברמת ההכרה. זעזוע מוח הוא כל מצב בו מופיעים התסמינים המתוארים לאחר חבלת ראש, ודורש בירור מתקדם יותר כמו בדיקת CT על מנת לוודא שאין דימום מוחי או הופעת בצקות.

יש לציין שלמרות שהסימנים של זעזוע המוח חולפים לרוב במהרה, ריבוי מקרים של פגיעות ראש וזעזועי מוח יכול לגרום לנזק בלתי הפיך, ולכן חשוב מאוד לשמור על הראש מפני חבלות מיותרות.

דימום מוחי

דימום מוחי הוא מצב חירום רפואי הדורש לרוב טיפול מיידי. הדימום המוחי יכול להופיע כתוצאה מטראומה, התפוצצות מפרצת או דימום תוך מוחי כתוצאה משבץ. קיימים 4 סוגים עיקריים של דימום מוחי:

  • דימום אפידורלי – דימום המופיע מחוץ לקרום הדורה, ושכיח יותר בילדים.
  • דימום סאבדורלי – דימום המופיע מתחת לקרום הדורה, ושכיח יותר בחבלות ראש אצל מבוגרים.
  • דימום תת עכבישי – דימום המופיע מתחת לשכבת הארכנואיד, כתוצאה מקרע של מפרצת או מלפורמציה של כלי דם.
  • דימום תוך מוחי – דימום המופיע לרוב כתוצאה מיתר לחץ דם או שינויים ניווניים של כלי הדם, ונקרא גם שבץ המורגי.

כל סוגי הדימום הם מקרי חירום רפואיים, אשר יש לטפל בהם באופן מיידי, בדרך כלל על ידי ניתוח או צנתור מוחי.

כאב נוירופתי

כאב נוירופתי הוא כאב המופיע כתוצאה מפגיעה בעצבים הפריפריים. כאב זה אופייני מאוד בקרב חולי סכרת, ומתבטא ככאב "שורף" ובלתי נסבל. הטיפול בכאב הנוירופתי מתבצע על ידי משככי כאבים ותרופות כמו ליריקה, סימבלטה או טגרטול.

פגיעה באספקת דם למוח

רקמת המוח רגישה מאוד למצבים של חוסר חמצן, ומקרים בהם אספקת הדם למוח נפגעת (הנקראים איסכמיה) נחשבים למסוכנים ביותר למוח.

פגיעה באספקת הדם למוח מופיע לרוב כתוצאה משבץ מוחי – אירוע של חסימת כלי דם מוחי או דימום, הגורמים לירידה קשה באספקת הדם למוח.

הירידה באספקת הדם למוח גורמת בסופו של דבר להרס של רקמת המוח, ובמידה ולא מטופלת כראוי תוך זמן קצר גורמת לנזק בלתי הפיך.

הסימנים של חוסר דם למוח תלויים כמובן במיקום הפגיעה, וכוללים בעיקר חולשה של צד אחד והפרעה בדיבור ובהבנה, אך יכולים להופיע תסמינים רבים אשר יעידו על שבץ מוחי.

הפרעות קשב וריכוז

הפרעות קשב וריכוז הוא מצב המאובחן בעיקר אצל תלמידים, המתקשים להתרכז בכיתה ולא מצליחים ללמוד בצורה טובה.

הפרעת קשב וריכוז היא תופעה המאובחנת אצל אנשים רבים, וברוב המקרים טיפול תרופתי על ידי רטלין יכול לעזור להם ללמוד ולתפקד בצורה טובה יותר.

הפרעות תנועה

הפרעות תנועה יכולות להופיע כתוצאה מהפרעות נוירולוגיות רבות, כמו מצב אחרי שבץ, מחלת פרקינסון, פגיעה בחוט השדרה, מחלת הנטינגטון ומצבים נוספים.

מחלת פרקינסון היא המחלה האופיינית ביותר להפרעות תנועה, המתבטאות על ידי רעד, נוקשות והפרעה לייצר תנועה. חולי פרקינסון סובלים מקושי רב להניע כל חלק בגופם, ולכן המחלה מתבטאת בדרך כלל בחוסר הבעה, ירידה בעצמת הקול, ירידה בגודל כתב היד והפרעות בהליכה.

מלבד מחלת פרקינסון, רוב האנשים לאחר שבץ מוחי סובלים מהפרעת תנועה כלשהי, וכך גם פגועי חוט שדרה, ובעזרת שיקום נכון והרבה סבלנות במקרים רבים מושג שיפור במצב.

הפרעות שינה

הפרעות שינה הן מצב נוירולוגי שכיח, אשר מפריע לאנשים רבים. ברוב המקרים, מקשרים הפרעות שינה לסטרס או למצבים פסיכולוגיים אחרים, אך חשוב לציין שהפרעות שינה יכולות לציין מצב בעל פגיעה נוירולוגית. בין הפרעות השינה ניתן למצוא את נרקולפסיה, שהיא מחלת שינה שמתבטאת בישנוניות מוגברת לאורך היום.

יש לאבחן הפרעת שינה על ידי  בדיקה במעבדת שינה, ולטפל במצב בהתאם.

הפרעות תקשורת

הפרעות תקשורת הן ספקטרום נרחב של הפרעות הנגרמות בגלל פגיעה במרכז הדיבור והשפה במוח. הפרעות תקשורת אופייניות מאוד במחלות כמו אלצהיימר ודמנציה, ובמצבים לאחר שבץ מוחי בהם לחולים קשה להתבטא, אינם מצליחים לעשות זאת כראוי או אינם זוכרים מי הם ועם מי הם מדברים.

ניתן לטפל בהפרעות תקשורת על ידי קלינאיות תקשורת או אנשי מקצוע אחרים, אשר יודעים לטפל בבעיות אלה.

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פורטל שירותי בריאות בישראל

הפורטל המוביל לשירותי בריאות בישראל- פורטל המקום שבו תקבלו את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: ביטוחי בריאות ממלכתי בקופות החולים, בריאות האישה, תזונה, אורח חיים בריא, תינוקות וילדים, גיל הזהב רפואה משלימה ועוד.

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן