מהו שיקום נוירולוגי?

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

שיקום נוירולוגי

שיקום נוירולוגישיקום נוירולוגי הוא טיפול ארוך המתבצע במחלקת שיקום, בו החולים הנוירולוגיים עובדים עם אנשי מקצוע שונים על מנת לשקם את מצבם הנוירולוגי ולהחזיר לעצמם יכולות תפקודיות.

חלק גדול מהמחלות הנוירולוגיות, כמו שבץ מוחי ופגיעה בחוט השדרה גורמות לחסרים נוירולוגיים ארוכי טווח. במהלך השיקום, עוברים החולים סוגים שונים של טיפול על מנת להחזיר לעצמם את הלקויות הנוירולוגיות שנגרמו כתוצאה מהמחלה.

במהלך השיקום, לומדים המטופלים להכיר את גופם לאחר המחלה, להבין מהם יכולתיהם ואילו מרכיבים תפקודיים נפגעו ומנסים להשיג עצמאות מסויימת בחיי היום יום.

אילו מקרים מגיעים לשיקום נוירולוגי?

באופן כללי, כל מקרה של פגיעה נוירולוגית בעלת פוטנציאל לשיפור, יגיעו לשיקום הנוירולוגי. המקרים השכיחים ביותר בשיקום הנוירולוגי הם:

  • שבץ מוחי – אחת המחלות הנוירולוגיות הנפוצות ביותר, אשר גורמת לרוב לחסרים תפקודיים רבים כמו הפרעות שפה ודיבור, הפרעות בתנועה, הפרעה תחושתית ועוד. אחת הבעיות הגדולות אצל חולי שבץ היא חזרה לעצמאות מלאה אחרי האירוע המוחי, ובמהלך השיקום עוזרים להם להשיג יכולת תפקודית עצמאית כלשהי.
  • פגיעות חוט שדרה – פגיעות חוט שדרה גורמות להפרעות נוירולוגיות רבות, בעיקר בתחום התנועה ויכולת השליטה בסוגרים. במקרים של פגיעות כאלה, קיים תפקיד חשוב ביותר לשיקום הנוירולוגי, אשר מסייע למטופלים להשיג יכולת תנועה מסויימת ומאפשר להם ללמוד לשלוט בסוגרים (במידת הצורך) ולהגיע לעצמאות יחסית. מכיוון שרוב פגיעות חוט השדרה מופיעות באנשים צעירים ובריאים יחסית, השיקום יכול להשיג תוצאות טובות מאוד אצל החולים האלה מכיוון שההיענות לטיפול, המוטיבציה וההתמדה גבוהים מאוד.
  • מחלות נוירולוגיות נוספות – קיימות מחלות אחרות, כמו לדוגמא מחלת גיליאן ברה, גידולים ומחלות נוספות אשר משאירות חסרים נוירולוגיים אשר ניתן לשפרם באמצעות טיפול מתאים במחלקות השיקום.

מטרת השיקום הנוירולוגי

התפקיד העיקרי של השיקום הנוירולוגי הוא להעניק למטופלים שיפור מסויים של היכולות שנפגעו, ולספק להם עצמאות כלשהי לקראת חזרתם הביתה. מכיוון שבמקרים רבים הנזק הנוירולוגי שנשאר לאחר המחלה הוא קשה ביותר, מטופלים רבים לא יכולים לחזור הביתה ולתפקד באופן עצמאי.

למטרה זו בדיוק קיים השיקום הנוירולוגי, אשר מסייע למטופלים "להכין את גופם" לקראת החזרה הביתה, ולשפר יכולות תפקודיות חשובות. מלבד זאת, השיקום הנוירולוגי מסייע למטופלים להבין מהי רמת עצמאותם ומתי הם נדרשים לקבל עזרה, איך לבצע פעולות מסויימות ואילו דרכים ביתיות קיימות על מנת להשיג שיפור.

מלבד זאת, כמובן שאחד מתפקידי השיקום הוא להשיג שיפור בכל תחום שנפגע כתוצאה מהמחלה, בדגש על תחומים אשר יכולים לסייע למטופלים לחיות בצורה נוחה וטובה יותר.

פיזיותרפיה

אחד המאפיינים החשובים של מחלות נוירולוגיות הוא פגיעה ביכולת התנועה, ולשם כך חולים המאושפזים במחלקות השיקום עוברים שעות ארוכות של טיפולי פיזיותרפיה. הפיזיותרפיה מסייעת למטופלים לשפר את יכולת התנועה ואת השליטה על השרירים באמצעות תרגילים מסוגים שונים. בעזרת הפיזיותרפיה, מתרגלים המטופלים פעולות שונות כמו הליכה וישיבה, מחזקים קבוצות שרירים ספציפיות, עובדים על שיפור הקואורדינציה וכו'.

טיפולי הפיזיותרפיה משתמשים בסוגים שונים של מכשירים, בחדר כושר מיוחד ובתרגילים רבים ומגוונים. בשנים האחרונות נכנס כחלק מטיפולי הפיזיותרפיה תחום ההידרותרפיה – טיפולים בתוך בריכה, המספקים יכולות נוספות לטיפול בחולים.

ריפוי בדיבור

אחד התפקודים החשובים ביותר אשר נפגעים אצל חולים במחלות נוירולוגיות ובעיקר אצל חולי שבץ הוא תחום הדיבור והתקשורת. חולים לאחר אירוע מוחי סובלים מתופעה הנקראת אפזיה – הפרעת תקשורת היכולה להתבטא בעיקר בהפרעה בהיגוי המילים או בהפרעה בהבנת השפה.

במהלך הריפוי בדיבור, המתבצע בעיקר על ידי קלינאי תקשורת, מאבחנים את היכולת השפתית שנפגעה ומבצעים תרגילים שונים על מנת לשפר אותה.

בדרך זו, חולים רבים אשר סבלו מחוסר יכולת לתקשר עם הסובבים אותם משיגים יכולת תקשורת מסויימת, ובדרך זו מחזירים לעצמם חלק מהיכולת השפתית שנפגעה.

ריפוי בעיסוק

אחד החלקים החשובים ביותר בתהליך השיקום הוא הריפוי בעיסוק, שתפקידו לספק למטופלים כלים לבצע פעולות יום יומיות. במהלך הריפוי בעיסוק, המטופלים מתרגלים תהליכים יום יומיים פשוטים ומורכבים, כמו צחצוח שיניים, לבוש, היגיינה אישית, הליכה אל השירותים וכו'.

במקרים רבים, אנשים לאחר מחלות נוירולוגיות סובלים מכך שאינם מצליחים לבצע פעולות פשוטות – מצב הנקרא אפרקסיה, ובאמצעות הריפוי בעיסוק מצליחים המטופלים "ללמוד מחדש" לבצע את הפעולות האלה, ולחזור לביתם עם רמה מסויימת של עצמאות.

שיקום נוירולוגי בבית

לשיקום נוירולוגי מהבית יש יתרונות וכדאי מאוד לחשוב על אופציה זו.

מלבד העובדה שהמטופל משתקם בסביבתו המוכרת והביתית, תהליך קבלת האישור לשיקום בבית יכול להיות קל במיוחד. בנוסף, בגלל המעבר לשיקום בבית, החשיפה לזיהומים שעלולים להיות במכוני שיקום שונים, פוחתת בעשרות מונים ומאפשרת למטופל שיקום בריא יותר. לפרטים נוספים על שיקום מסוג זה ניתן לקרוא עוד על צבר רפואה.

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פורטל שירותי בריאות בישראל

הפורטל המוביל לשירותי בריאות בישראל- פורטל המקום שבו תקבלו את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: ביטוחי בריאות ממלכתי בקופות החולים, בריאות האישה, תזונה, אורח חיים בריא, תינוקות וילדים, גיל הזהב רפואה משלימה ועוד.

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן