גידולים – אבחון וטיפול

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

גידולים

גידוליםגידול מוחי הוא מסה פתולוגית אשר מופיעה במוח עצמו או בקרומי המוח. הגידול גורם לשינויים במבנה רקמת המוח, בין אם על ידי לחץ על הרקמה או על ידי שינוי רקמות ייעודיות, ובכך גורם להופעת סימנים נוירולוגיים בהתאם למיקום הפגיעה.

הגידולים המוחיים יכולים להופיע כסוגים שונים, אשר יכולים להיות שפירים או ממאירים, ובהתאם לסוג הגידול וממאירותו מחליטים על הטיפול. ברוב המקרים, הטיפול בגידולים כולל טיפול כירורגי להסרת הגידול וטיפולי כימותרפיה והקרנות תומכים.

יש לציין שבמקרים רבים בהם מדובר בגידולים שפירים, סיכויי ההישרדות של החולים טובים יחסית, והם בדרך כלל מחלימים לאחר הניתוח וחוזרים לתפקוד תקין. עם זאת, במידה ומדובר בגידולים ממאירים, או בכאלה המערבים מבנים מוחיים חשובים, הפרוגנוזה פחות טובה וסיכויי ההצלחה נמוכים יותר. כמו כן, יש להבחין בין גידול ממאיר לגידול מדומה.

הסימנים של גידולים מוחיים

גידולים מוחיים גורמים להופעת סימנים שונים, בהתאם לגודל הגידול, מיקומו והמבנים האנטומיים המעורבים. קיימים מקרים בהם גידולים גדולים מאוד כלל אינם גורמים לסימנים משמעותיים, מכיוון שאינם נמצאים במיקום קריטי. לעומת זאת, לעתים גידולים קטנים ושפירים יכולים לגרום להופעת סימנים דרמטיים, במידה והם ממוקמים באזור חשוב במוח.

גידולים מוחיים יכולים לגרום כמעט לכל תלונה אפשרית, והסימנים העיקריים של הגידולים הם:

  • כאבי ראש – אצל חלק גדול מהאנשים גידולים מוחיים גורמים להופעה של כאבי ראש. מדובר לרוב בכאבי ראש ממוקמים מאוד, המתגברים בשעות הבוקר המוקדמות ומעירים משינה. במקרים מסויימים כאבי הראש יחמירו עם הזמן, ולעתים ילוו בבחילות והקאות.
  • הפרעות בראיה – במידה והגידול משפיע על עצב הראיה, עצבי גלגלי העיניים, מסלולי הראיה במוח או מרכז הראיה באונה האוקסיפיטלית יכולות להופיע הפרעות ראיה שונות הכוללות טשטוש, ראיה כפולה, אבדן שדות ראיה ובעיות נוספות.
  • הפרעות תנועה ותחושה – במקרים מסויימים, בהם מעורבים המרכזים המוטוריים והסנסוריים במוח יכולה להופיע הפרעת תנועה והפרעת תחושה. כמו כן, גידולים המערבים את הגומה האחורית יכולים להשפיע על המוחון ולגרום להפרעות בקואורדינציה ובשיווי המשקל.
  • פרכוסים – לעתים הביטוי הראשון של גידול מוחי הוא הופעת פרכוס. חשוב לזכור שהופעה של פרכוסים אצל מבוגרים היא נדירה יחסית, ולכן בבירור של פרכוס חדש במבוגר רופאים רבים ימליצו על צילום CT או MRI על מנת לשלול גידול מוחי.
  • הפרעות שמיעה – קיימים גידולים אשר ממוקמים בתעלת השמע אשר יכולים לגרום להסתמן בהפרעות שמיעה.

סוגי הגידולים

באופן כללי, גידולים בגוף מופיעים לאחר שתאים מסויימים עברו מוטציה והתחילו לשגשג בצורה לא מבוקרת, עד שיצרו גוש. במוח, יכולים להופיע גידולים ממקור של תאים מסוגים שונים, כמו תאי קרום המוח, תאי המוח עצמו, בלוטת ההיפופיזה ותאים נוספים. כל גידול גורם להשפעה אחרת והטיפול בו שונה, ולכן קיימת חשיבות גדולה ביותר לאבחנה נכונה של סוג הגידול ומקורו.

סוגי הגידולים העיקריים הם מנינגיומה, אסטרוציטומה ואקוסטיק נוירומה, אך קיימים במוח גידולים נוספים כמו אפנדימומה, מדולובלסטומה, אוליגודנדרוגליומה ואחרים.

מנינגיומה

מנינגיומה הוא גידול ממקור קרום המוח, אשר נחשב לגידול המוחי הנפוץ ביותר. המנינגיומות צומחות מקרום המוח וגורמות ליצירת לחץ על רקמת המוח (אינן צומחות כחלק מהמוח) המוביל לסימנים נוירולוגים מתאימים. רוב הגידולים מסוג מנינגיומה הם גידולים שפירים, אשר אינם שולחים גרורות וניתן להסירם על ידי ניתוח. מנינגיומה הוא גידול אשר מופיע במקרים רבים של חולי גזזת אשר טופלו בעברם בהקרנות, ולכן אנשים עם היסטוריה רפואית כזו נמצאים לרוב במעקב.

אסטרוציטומה (גליומה)

גידול אשר מקורו מתאי רקמת המוח, ויכול להיות גידול שפיר או ממאיר. האסטרוציטומות גדלות בתוך המוח עצמו, ולכן קשה יותר לטפל בגידול זה באמצעים כירורגים מבלי לפגוע ברקמה מוחית חשובה. אי לכך, הטיפול באסטרוציטומה מערב לרוב כימותרפיה והקרנות. בדומה לגידולים אחרים, ניתן לחלק את האסטרוציטומה ל-4 דרגות, כאשר הגידולים מדרגה 4 (גליובלסטומה) נחשבים לקשים והאגרסיביים ביותר.

אקוסטיק נוירומה (שוואנומה)

גידול שפיר אשר מופיע בתעלת השמע, וצומח באיטיות על עצב השמיעה לכיוון המוח. בגלל מיקומו הספציפי, הסימנים האופייניים של הגידול הזה הם הפרעות בשמיעה ובשיווי המשקל אשר יכולים להתבטא באבדן שמיעה הדרגתי, טינטינוס, ורטיגו ונפילות.

בנוסף, מיקומו של הגידול יכול להשפיע גם על עצב הפנים ולגרום לשיתוק צד אחד של הפנים. הטיפול בגידול הוא על ידי ניתוח להסרתו, אך במקרים מסויימים אשר לא גורמים להשפעה משמעותית על איכות החיים או מסכנים את חיי החולים מסתפקים הרופאים במעקב בלבד.

גרורות

גרורות מגידולים סרטניים באיברים רחוקים יכולות להגיע אל המוח ולגרום להופעת סימנים נוירולוגיים בהתאם למיקום הגרורה. לעתים, הופעת הגרורה במוח עם הסימנים הנוירולוגיים הנלווים הם הסימן הראשון לסרטן המקורי, אשר לעתים יכול להיות שקט ואסימפטומטי.

הסוגים העיקריים של הגידולים אשר שולחים גרורות אל המוח הם סרטן השד, סרטן המעי הגס, סרטן הכליה, סרטן הריאות ומלנומה, וטיפול נכון ומוקדם בגידולים יכול לעתים למנוע את הגעת הגרורות אל המוח.

אבחנה של גידולים מוחיים

האמצעי העיקרי לאבחנת גידולים מוחיים הוא על ידי הדמיית המוח, בדרך כלל על ידי בדיקת MRI. לאחר ביצוע ההדמיה ניתן לזהות את הגידול, מיקומו ולעתים את סוגו. במקרים רבים, מבצעים ביופסית מחט מהגידול על מנת לבדוק את סוגו ודרגתו. על פי סוג הגידול ומיקומו, מחליטים הרופאים על הטיפול, ובמידה ומדובר בטיפול כירורגי באיזה דרך להסיר את הגידול.

ראו גם:
דיסטוניה

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פורטל שירותי בריאות בישראל

הפורטל המוביל לשירותי בריאות בישראל- פורטל המקום שבו תקבלו את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: ביטוחי בריאות ממלכתי בקופות החולים, בריאות האישה, תזונה, אורח חיים בריא, תינוקות וילדים, גיל הזהב רפואה משלימה ועוד.

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן