מהו דימום מוחי?

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

דימום מוחי

דימום מוחידימום מוחי הוא אחד ממקרי החירום הרפואיים, וללא טיפול מתאים הוא יכול לגרום לפגיעה נוירולוגית קשה ביותר ואף למוות.

אחד הגורמים העיקריים לדימום מוחי הוא חבלת ראש, ולכן ממליצים על ביצוע בדיקת CT לאחר חבלת ראש קשה. מלבד זאת, דימום מוחי יכול גם להופיע באופן ספונטני, על רקע יתר לחץ דם או מפרצת מוחית.

בהתאם למיקום הדימום ולסוגו, מופיעים סימנים של ירידה במצב ההכרה ושל עליה בלחץ התוך גולגלתי ולכן יש צורך להתערב במהירות, בדרך כלל על ידי ניתוח לניקוז הדימום והפחתת הלחץ.

ללא התערבות מהירה ונכונה, הדימום ילחץ על המוח, יוביל להתדרדרות במצב אשר יכול להסתיים במוות.

דימום אפידוראלי

דימום השכיח בעיקר לאחר חבלת ראש בילדים, המופיע לאחר פגיעה בעורק. במקרה זה, הדימום מופיע בין קרום הדורה לגולגולת, וגורם להפעלת לחץ על המוח.

דימום אפידורלי גורם לירידה במצב ההכרה, בלבול והופעת סימנים נוירולוגים אחרים, ומטופל על ידי ניתוח לניקוזו.

דימום סאבדורלי

דימום האופייני לחבלת ראש אצל מבוגרים, אשר מופיע לאחר פגיעה בווריד. הדימום הסאבדורלי מופיע מתחת לקרום המוח וגורם גם כן לעליה בלחץ התוך גולגלתי.

ללא טיפול, ההמטומה הנוצרת מהדימום ממשיכה לגדול ולהמשיך להפעיל לחץ על המוח, וכתוצאה מופיעה ירידה במצב ההכרה אשר יכולה להסתיים במוות. הדימום הסאבדורלי יכול להתבטא ב-3 מצבים עיקריים:

  • דימום סאבדורלי אקוטי – נגרם לאחר חבלת ראש קשה ביותר, וגורם לירידה במצב ההכרה ולסימנים נוירולוגים באופן מיידי.
  • דימום סאבדורלי סאבאקוטי – דימום קל יותר, אשר גורם להופעת סימנים מתאימים רק לאחר מספר שעות או ימים.
  • דימום סאבדורלי כרוני – מופיע בעיקר אצל קשישים, ומתבטא בדימום איטי ביותר מתחת לשכבת הדורה, הגורם ליריה הדרגתית במצב ההכרה ולסימנים נוירולוגים אחרים. במקרים אלה קשה להעריך מתי התחיל הדימום, אך ניתן כמובן לזהותו באמצעות צילום CT  ולטפל בו.

דימום תת עכבישי

דימום המופיע מתחת לשכבת הארכונאיד (השכבה העכבישית) ונגרם לאחר קרע של מפרצת או מלפורמציה בכלי דם.

דימום תת עכבישי מתבטא בכאב ראש קשה ביותר, הכולל בחילה, הקאות, הפרעות ראיה וירידה במצב ההכרה. דימום תת עכבישי הוא מצב חירום רפואי המצריך טיפול מיידי, בדרך כלל על ידי צנתור מוחי לסגירת המפרצת.

דימום תוך מוחי

בניגוד לסוגי הדימום האחרים שהוזכרו, אשר מופיעים מחוץ לרקמת המוח עצמה, דימום תוך מוחי גורם להיווצרות המטומה והצטברות של דם בתוך המוח.

הדימום התוך מוחי יכול להופיע לאחר חבלת ראש, כאשר הכוחות המופעלים גורמת לנזק מוחי קשה ביותר ולדימום תוך מוחי. מלבד טראומה, קיימות סיבות נוספות לדימום תוך מוחי, כמו יתר לחץ דם לא מאוזן ולאורך זמן רב, ניוון של כלי הדם המוחיים (מצב הנקרא Amyloid angiopathy) אשר גורם להם לדלוף, גידולי ראש ומצבים נוספים.

דימום תוך מוחי נקרא לעתים גם שבץ המורגי, מכיוון שהוא גורם לפגיעה מוחית ולתסמינים הדומים מאוד לשבץ מוחי. יש לציין שדימום מוחי אופייני יותר לאנשים המשתמשים במדללי דם (כמו קומדין) או סובלים ממחלות כלי דם אחרות.

לרוע המזל, קשה מאוד לטפל בדימום תוך מוחי, ובדרך כלל עיקר המאמצים הם להוריד את לחץ הדם ולהמתין להפסקת הדימום.

סימנים המחשידים לדימום תוך מוחי

כפי שנאמר, דימום תוך מוחי הוא מצב חירום רפואי, ובמקרים רבים טיפול רפואי מהיר ונכון יכול להציל את חייהם של החולים.

אי לכך, חשוב מאוד להכיר את הסימנים השונים של דימום תוך מוחי אשר במידה והם מופיעים לאחר חבלת ראש יש להגיע באופן מיידי לחדר המיון. הסימנים החשובים לדימום מוחי כוללים:

  • ירידה במצב ההכרה – מתאפיינת על ידי ירידה ביכולת התפקודית של המטופל, הכוללת ירידה ביכולת התנועה והשימוש בשרירי הגוף, ישנוניות, הפרעה בשפה ובדיבור ועצימת עיניים. אנשים אשר סובלים ממצב הכרה ירוד לא יגיבו בצורה מהירה וטובה (לעתים יגיבו רק לכאב משמעותי), לא יבצעו פקודות ויהיו מנותקים ממה שקורה סביבם. על מנת לאבחן ירידה במצב ההכרה ניתן להשתמש במדד גלזגו, או להעריך באופן עצמאי את ההפרעה במצב ההכרה התקין.
  • בלבול – אחד המאפיינים השכיחים במקרים של דימום מוחי הוא בלבול, המתבטא בהפרעה של החולים להתמצא במקום, בזמן ובעצמם. חולים מבולבלים לא ידעו היכן הם נמצאים, איזה יום היום, מי הם ומה קרה להם. מלבד זאת, יכולה להופיע הפרעה בזיכרון לטווח הקצר והארוך.
  • כאבי ראש – כאבי ראש אופייניים אמנם בעיקר לדימום תת עכבישי אך יכולים גם להופיע במקרים של סוגים נוספים של דימום מוחי.
  • בחילות והקאות – אחד המאפיינים החשובים של עליה בלחץ התוך גולגלתי הוא הופעה של בחילות והקאות. אי לכך, כל אדם שסובל מהקאות לאחר חבלת ראש חייב לעבור בדיקת CT לשלילת דימום תוך מוחי.
  • שינויים בגודל האישון – כאשר מופיעים שינויים בגודל אחד האישונים (לעומת השני) מדובר בדרך כלל הפגיעה מוחית קשה ביותר, אשר דורשת המשך בירור וטיפול.
  • חולשה של צד אחד בגוף ופרכוסים – הדימום המוחי יכול לגרום ללחץ על חלקי מוח ופגיעה במרכזים מוחיים אשר יכולים להתבטא בחולשת צד ופרכוסים. מלבד זאת, דימום מוחי יכול להתבטא על ידי כל חסר נוירולוגי אחר, וכל פגיעה תפקודית דורשת הגעה למיון לבירור וטיפול.

אולי יעניין אותך גם:

פיזיותרפיה בבית למחלימים מדימום מוחי

שיקום נוירולוגי לאחר דימום מוחי

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פורטל שירותי בריאות בישראל

הפורטל המוביל לשירותי בריאות בישראל- פורטל המקום שבו תקבלו את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: ביטוחי בריאות ממלכתי בקופות החולים, בריאות האישה, תזונה, אורח חיים בריא, תינוקות וילדים, גיל הזהב רפואה משלימה ועוד.

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן